Nieuwsbrief Juni 2020

Nieuwsbrief Juni 2020

Door admin op 6 juli 2020

Communicatie gaat door

De afgelopen maanden waren anders dan we gewend zijn. We hebben minder contact met anderen en vaak op een andere manier. Toch blijft communicatie een basis-behoefte, dat voelen we nu misschien wel meer dan ooit.

Ons communicatiecentrum is daarom doorgegaan met de individuele behandelingen. Via beeldbellen of de telefoon. Soms is dat lastig, maar vaak levert het ook verrassende mogelijkheden op en leren mensen bijvoorbeeld om beter te luisteren of langzamer te spreken. Sinds kort mogen we weer langzaam starten met behandelingen in het communicatiecentrum en aan huis.

Wel missen mensen hun groepsgenoten. We starten de groepen dan ook voor zover mogelijk weer op, binnen de richtlijnen. In deze nieuwsbrief meer over wat er kan en hoe we dat gaan doen.

Logopedie: wat kan er op dit moment?

Het liefst vindt de behandeling nog op afstand plaats. We kunnen dat doen door:

Telelogopedie:
dit is behandeling via beeldverbinding. Daarvoor heb je een laptop, tablet of smartphone nodig met een goede internetverbinding. We werken met het programma Clickdoc. Dit is eenvoudig en voldoet aan de eisen van kwaliteit en veiligheid.

Telefonisch consult:
Een behandeling of advies kan ook via de telefoon gegeven worden, zonder beeld.

Vergoeding
Alle zorgverzekeraars vergoeden deze diensten volledig.

Ook nieuwe cliënten kunnen op deze manier advies, begeleiding en behandeling krijgen.

Neem contact met ons op wanneer u geïnteresseerd bent in bovenstaande mogelijkheden.

Wat doen we als op afstand niet lukt?

Vanaf 11 mei mag logopedie in het communicatiecentrum en aan huis weer gegeven worden wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld wanneer iemand slecht ziet en/of hoort of wanneer we veel minder resultaat zien om andere redenen. Of om een onderzoek af te nemen. Soms is het beter een combinatie van afspraken in het centrum en via beeldbellen of telefoon te maken.

Wij bepalen in overleg met u wat er nodig is en wat er kan. Komen wij aan huis of komt u bij ons dan moeten wij ons aan verschillende regels houden. Onze behandelruimte is aangepast zodat we 1,5 meter afstand kunnen houden en we ons aan de hygiëne-regels kunnen houden.

Zie ook ons protocol op de website of vraag informatie aan uw logopedist.

Groepstherapie

Vanaf 1 juni is het weer toegestaan in groepen bij elkaar te komen. We starten dan ook de groepen voorzichtig weer op. Voorlopig willen wij de groepsgrootte op maximaal 4 personen houden. Zodat we op 1,5 meter van elkaar kunnen blijven en elkaar toch kunnen verstaan en in de ogen kijken. De groepen zullen plaatsvinden in de serre van de Kloostertuin. Ook zullen enkele nieuwe groepen starten, zoals een groep voor hoger opgeleiden en een afasiekoor.

Meldt u dus aan!

Muziektherapie

Ik ben Gila van Steen en ik ben muziektherapeut.  Vanaf september 2020 zal ik het team van Taalstroom komen versterken.  Als muziektherapeut help ik mensen met verschillende hulpvragen, waarbij ik muziek als middel inzet.  Bij mensen met taal,- en spraakstoornissen is muziek een bewezen effectief middel.  Daarom zullen we na de zomer starten met een afasiekoor, waar u misschien al wel eens over gehoord heeft.  Ook voor andere hulpvragen kan muziektherapie mogelijk een rol voor u spelen.

 Ik hoop u in september te zien bij de Taalstroom! Muzikale groet,

Gila

Ex-covid-19 patiënten

Langzaam wordt duidelijk dat mensen die een ernstige vorm van Covid-19 (het nieuwe corona-virus) hebben gehad, vaak lang kampen met de gevolgen hiervan. Klachten kunnen bijvoorbeeld zijn: hese of zachte stem, slikproblemen of problemen door een hersenbloeding, ontstaan tijdens het doormaken van de ziekte. Een langdurig behandeltraject is dan nodig, waar ook de logopedist een rol in speelt.

Wij kunnen in zo’n geval logopedische behandeling bieden, wanneer dit nodig is ook aan huis. Wij werken daarbij zoveel mogelijk samen met andere disciplines, zoals de fysiotherapeut, ergotherapeut en thuiszorg.