Communicatie en dementie

Communicatie en dementie

Voorlichting voor mantelzorgers


In samenwerking met de landelijk werkgroep Logopedie en Dementie is een film gemaakt. Hierin worden 12 tips toegelicht door middel van korte sketches. Deze film ziet u hieronder.

Bij deze film hoort ook een folder waarin de 12 adviezen worden toegelicht. Door op de onderstaande afbeelding te klikken kunt u de folder downloaden.

De bovenstaande folder is in A4 formaat, u kunt ook de folder op A5 formaat downloaden.

Daarnaast is er een kaartje met daarop de 12 adviezen, dat u makkelijk in uw tas kunt meenemen. U kunt deze kaart downloaden door op de onderstaande afbeelding te klikken.

Wanneer u over dit materiaal meer informatie wilt, of wanneer u de folder graag toegestuurd krijgt, kunt u contact met ons opnemen.

Educatiekaarten dementie

Wat gebeurt er in de hersenen bij dementie? Waarom lopen gesprekken vaker vast? Waarom is woorden vinden steeds moeilijker? De Educatiekaarten Dementie geven antwoord op deze vragen. Educatiekaarten dementie bevat 49 losse fotokaarten voor een betere communicatie tussen mensen met dementie en hun naasten.

Educatie omdat de kaarten bedoelt zijn om ons meer kennis te geven over dementie. Wanneer we snappen wat er verandert zullen we er beter mee om kunnen gaan.

Kaarten omdat je ze er makkelijk bij kunt pakken in tegenstelling tot een boek. Het is een makkelijke manier om met elkaar in gesprek te komen. De kaarten zijn voorzien van praktische tips. Ze geven houvast en brengen rust. Door dementie verandert langzaam de communicatie, het spreken en het begrijpen. Er komt steeds meer “ruis op de lijn”, die het vertrouwde contact verstoort. Zowel vragen van naasten uit de omgeving worden behandeld als vanuit het perspectief van de persoon met dementie: “Waarom is mijn man stiller geworden”, wat kan ik doen, moet ik helpen of niet”, “Waarom kan ik steeds moeilijker op woorden komen, of blokkeer ik helemaal? “

Het idee van de “Educatiekaarten Dementie” is in 2014 bekroond met de MSD-care award.

Educatiekaarten Dementie zijn bijvoorbeeld te bestellen via Dementie-winkel.

Therapie

Bij dementie veranderen de hersenen. In de hersenen wordt ook de taal geregeld. Lees hiervoor ook het stukje onder Afasietherapie over hoe communicatie, spreken en begrijpen werkt.

Bij dementie kunnen er verschijnselen ontstaan die hetzelfde zijn als bij afasie. Dit komt doordat de hersendelen die de taal regelen ook door de dementie worden aangedaan.

Daardoor kan het zijn dat iemand bijvoorbeeld moeilijker op woorden komt of de taal niet meer goed begrijpt.

Daarnaast nemen andere hersenfuncties af die ervoor zorgen dat de communicatie normaal gesproken goed verloopt.

Zo zorgt het minder worden van het geheugen ervoor dat iemand moeilijker kan praten over dingen die kort geleden gebeurt zijn. Als iemand het zich niet (goed) herinnert zal hij of zij er ook niet goed over kunnen praten.

Dingen van vroeger worden vaak beter herinnerd en daarover kan dan ook makkelijker gesproken worden. Ook kan door bijvoorbeeld muziek of zingen taal makkelijker geactiveerd worden.

De non-verbale communicatie blijft relatief lang behouden: je kunt vaak nog wel zien aan de gezichtsuitdrukking hoe iemand zich voelt en die ander blijft gevoelig voor de toon waarop iemand tegen hem of haar spreekt.

Wanneer er zoveel verandert kan het moeilijk zijn om gelijkwaardig contact met elkaar te houden. Daarom is het belangrijk u bewust te zijn van de veranderingen en wat u als gesprekspartner kunt doen.

Vaak zijn er mogelijkheden om de communicatie te verbeteren door middel van adviezen of hulpmiddelen.

U kunt contact met mij opnemen voor een intakegesprek. We kunnen dan bespreken wat u en degene met dementie ervaart in een gesprek, wat moeilijk gaat en waar mogelijkheden liggen.

Soms doe ik een onderzoekje, waarbij ik erop let dat dit niet te belastend is voor de persoon met dementie. We proberen meestal samen uit wat het beste werkt.

Daarna stellen we samen adviezen op die u voor uzelf en/of voor uw omgeving kunt gebruiken.

Zie ook https://www.dementie.nl/communiceren/benaderingswijze-dementie