Communicatiecentrum Taalstroom biedt logopedie voor volwassenen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en hun omgeving. Zoals mensen met taal- en spraakproblemen na een beroerte, bij dementie of een neurodegeneratieve aandoening. We bieden zorg op maat passend bij de persoon met NAH en zijn omgeving. Hierbij worden de talenten, interesses en sterke kanten benut.
Week van de afasie
Van 12 tot 17 oktober is het de week van de afasie. Daarom in deze nieuwsbrief extra aandacht voor afasie. In ons centrum geven we therapie bij afasie, individueel en in groepen. In deze nieuwsbrief krijgt u meer informatie over afasie en ons aanbod.
Aandacht voor afasie
Wist u dat er een website is van alle afasietherapeuten in Nederland?
Kijk op www.afasienet.com, daar is informatie te vinden voor mensen met afasie en hun omgeving. U vindt daar of op Youtube filmpjes met uitleg. Of klik meteen door:
Ook is er een nieuwe folder gemaakt om uitleg te geven over afasie.
Je kunt deze ook bij ons aanvragen.
Groepstherapie
Momenteel gaan verschillende kleinere groepen van start:
- Voor mensen met woordvindproblemen.
- Voor mensen die minder goed verstaanbaar zijn.
- Voor mensen met woordvindingsproblemen waar de nadruk ligt op gespreksvoering.
Daarnaast wordt een groep Muziek en taal aangeboden. De muziek wordt ingezet om taal te verbeteren en te ondersteunen. De logopedist en muziektherapeut begeleiden deze groep samen.
Ook willen we graag starten met themagroepen voor mensen met communicatieproblemen:
- Wij zoeken nog mensen die graag praten over het nieuws, (licht-) wetenschappelijke onderwerpen of over poëzie.
- We willen graag starten met een afasiekoor en parkinsonkoor.
De opstart hiervoor kan één op één en digitaal. Zodat alvast thuis geoefend kan worden met persoonlijk afgestemd muziekmateriaal en oefeningen. Als de coronaregels versoepelen kunnen we starten met een al getraind koor! - Ook als u graag deel zou willen nemen aan een groep die samen iets creatiefs doet, fotografeert of kookt:
meldt u aan en wij gaan op zoek naar geschikte mede-kandidaten.
Uiteraard zorgen wij ervoor dat u veilig kunt deelnemen aan een groep
met voldoende ruimte tussen de deelnemers, voldoende ventilatie en waarbij we alles steeds goed schoonmaken.
Robot Pepper en mensen met afasie
Ik ben Marlous van der Hoogte, 4e jaars student logopedie. Op dit moment ben ik bezig met mijn afstudeeronderzoek. Het gaat over het werken met een robot door mensen met een matig-ernstige afasie. Kan het als ondersteuning gebruikt kan worden binnen de logopedische behandeling.
Donderdag 3 september 2020 hebben twee cliënten van Communicatiecentrum Taalstroom met robot Pepper gewerkt. De cliënten hebben allebei problemen met de woordvinding.
Pepper stelde beide cliënten een aantal vragen: over het weer, hoe iemand zich voelt en familie.
Er is gekozen voor robot Pepper omdat hij naast communiceren via spraak en gebaren ook kan communiceren via het scherm op zijn buik. Op deze manier kun je taal ondersteunen met beelden.
De cliënten konden Pepper vragen te helpen met antwoorden. Via het scherm op zijn buik konden ze kiezen uit de strategieën Omschrijven, Hint en Uitbeelden. Uiteindelijke moesten zij op een van deze manieren
hun antwoord overbrengen aan Pepper.
De cliënten vonden het fijn om met de robot te werken. Het onderzoeksresultaat zal in november bekend worden, in deze periode rond ik mijn afstudeerproject af.
Logopedie en corona: wat kan er op dit moment?
Individuele therapie
Is weer mogelijk in de praktijk en aan huis. Wij houden ons natuurlijk nog steeds aan de richtlijnen van de RIVM. In de praktijkruimte staat een scherm. Ook dragen wij nu spatschermen van doorzichtig materiaal wanneer wij een huisbezoek doen. Om u en ons nog beter te beschermen.
Krijgt u liever therapie op afstand? Dan zijn er de volgende mogelijkheden:
Telelogopedie
Telelogopedie is behandeling via beeldverbinding. Daarvoor heb je een laptop, tablet of smartphone nodig met een goede internetverbinding. We gaan binnenkort over op het werken met het beeldbel-systeem van Zorgadmin. Dat bedrijf verzorgt al jaren onze dossiers. Dit is eenvoudig en voldoet aan de eisen van kwaliteit en veiligheid.
Telefonisch consult
Een behandeling of advies kan ook via de telefoon gegeven worden,
zonder beeld.
Vergoeding
Alle zorgverzekeraars vergoeden deze diensten volledig. Neem contact met ons op wanneer u geïnteresseerd bent in bovenstaande mogelijkheden.